Friday, August 27, 2010

Cum se înfruptă Oprescu & co. din banii spitalelor

Cu toţii am văzut în direct la televizor dramoleta ieftină jucată de primarul Sorin Oprescu în legătură cu starea spitalelor din Capitală. După ce a încercat să scape de orice responsabilitate, deşi 21 din spitalele din Bucureşti sunt în subordinea sa, inclusiv Maternitatea Giuleşti, Oprescu a trecut la episodul doi al telenovelei: grija pentru aceste instituţii. De fapt, este vorba de grija banilor din aceste instituţii, bani gestionaţi de managerii de spital aleşi pe sprânceană de Oprescu şi direcţionaţi către firme de casă ale primarului general. Poate nu e totuşi întâmplător faptul că Bogdan Marinescu, directorul Maternităţii Giuleşti, era printre cei 3-4 manageri de spitale care nu fuseseră înlocuiţi de către Oprescu.
Mergând pe urmele banilor din spitalele bucureştene, am ajuns la anul de graţie 2008, imediat după ce la Primăria Capitalei s-a instalat, în urma alegerilor, doctorul Oprescu. La scurt timp de la preluarea prerogativelor, Oprescu a început să facă presiuni asupra guvernului, cerând în subordinea sa toate spitalele din Capitală. Deşi „oferta“ sa a fost refuzată în mai multe rânduri de guvernul Tăriceanu, Oprescu nu s-a descurajat, iar în toamna anului 2008, cu ocazia alegerilor parlamentare, şi-a văzut visul cu ochii. Tăriceanu candida pentru poziţia de senator în Ilfov şi avea mare nevoie de un impuls electoral, pe care i l-a oferit cu dărnicie Oprescu. Astfel, după ce suspendase cursele RATB în Ilfov, primarul general a revenit asupra deciziei, oferindu-i astfel lui Tăriceanu gura de oxigen necesară câştigării alegerilor. În schimbul reluării curselor RATB în Ilfov, primarul Oprescu s-a ales cu 18 spitale. Potrivit informaţiilor noastre, la scurt timp de la preluarea spitalelor primarul general a trecut la schimbarea managerilor, primul pas pentru a pune mâna pe banii acestor instituţii.

Prietenul în afaceri se cunoaşte

Şi, cum nu se face ca ditamai primarul general să aibă direct, prin firmele sale, contracte de achiziţii de medicamente şi aparatură medicală cu spitalele aflate în subordinea sa, a apelat la un prieten. Potrivit declaraţiilor deputatului PDL Gelu Vişan, „Sorin Oprescu, prin intermediul a două firme, controlează toate achiziţiile de medicamente şi aparatură medicală din spitalele aflate în subordinea sa“. Conform afirmaţiilor deputatului PDL, cele două firme prin care doctorul de la primărie controlează fluxul banilor din spitalele bucureştene sunt Gemedica SRL



şi Three Farm SRL. Gelu Vişan a mai precizat că, prin intermediul firmelor pe care le controlează indirect, Oprescu a introdus în spitale şi materiale medicale de care acestea nu aveau nevoie. Firmele agreate de edilul-şef au un numitor comun: Cătălin Aurel Galea, prietenul de-o viaţă al familiei Oprescu. Atåt de mare este prietenia între familiile Galea şi Oprescu încåt s-au amestecat prin diferite firme, unde au împărţit profituri generoase. Mai mult, generos din fire, domnul Galea i-a oferit lui Oprescu, fără nicio obligaţie desigur, un frumos Audi A8, la volanul căruia primarul este zărit adesea pe străzile cu gropi din Capitală. Limuzina este înmatriculată pe numele firmei Three Farm SRL, unde acţionar este Cătălin Aurel Galea.

Famigliile

Familiile Oprescu şi Galea se întålnesc adesea, nu numai la o cafea, ci şi în business. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, membrii celor două familii sunt acţionari la aceeaşi firmă „Medical Prestige“ SRL. Sorin Oprescu, fratele său, Dorin Oprescu, fiul său, Mircea Oprescu, şi nevasta lui Cătălin Galea, Gizella Galea, au fiecare cåte 25% din acţiunile firmei Medical Prestige SRL.



Interesant este că la sediul acestei firme, în Pitar Moş, îşi desfăşoară activitatea şi clinica „Academica Medical“, afacerea de familie a lui Oprescu, de care acesta este tare måndru. Şi mai interesant este faptul că în cadrul „Academica Medical“ funcţionează şi o clinică de oftalmologie, patronată de Mădălina Savu, nimeni alta decåt soţia lui Mariu Savu, şeful Administraţiei Spitalelor din Primăria Capitalei.

Contracte pe bandă rulantă

Potrivit datelor oficiale, Gemedica SRL a cåştigat numai în 2010, peste 30 din licitaţiile publice organizate de spitalele bucureştene, o bună parte din acestea fiind derulate cu spitalul Elias, condus o bună bucată de vreme de doctorul Oprescu. De asemenea, tot anul acesta norocoasa firmă a lui Galea a pus måna şi pe un contract de 300.000 de euro cu Spitalul Militar, pentru furnizarea de medicamente.
Marea lovitură a fost dată de Galea în 2009, cånd a pus måna pe un contract, tot pentru furnizarea de medicamente, în valoare de aproape 700.000 de euro cu Spitalul Universitar, instituţie de care Oprescu s-a declarat ataşat pe viaţă. Tot în 2009, Gemedica SRL a mai înhăţat un contract şi cu Spitalul Colentina, ce-i drept valoarea fiind mai mică, puţin peste 100.000 de euro. Dar nu-i nimic, ban cu ban se face averea.

Galea - donator în campania lui Oprescu

Ca orice prieten care ţine la relaţiile sale, mai ales că la mijloc este vorba de mulţi bani, de multe contracte, prietenul Galea a contribuit şi el, pe măsura buzunarului său, la campania lui Sorin Oprescu în alegerile prezidenţiale de anul trecut. Potrivit datelor furnizate de Monitorul Oficial, Galea a contribuit cu 85.400 de lei la campania lui Oprescu. Oficial.

1 comment: